Het afscheid

Respect
Verzorging van de overledene

Na het overlijden komt al snel de verzorging van de overledene aan de orde. In een ziekenhuis of in een verzorgingshuis zal dit door het personeel gedaan worden. Er zijn ook verzorgingshuizen die dit overlaten aan de begrafenisondernemer. Er is altijd een mogelijkheid om de laatste verzorging zelf te doen. Het is belangrijk om dit aan te geven aan het personeel van het desbetreffende ziekenhuis of verzorgingshuis. Wanneer iemand thuis is overleden dan zal Begrafenisonderneming Van Holland de laatste verzorging doen eventueel met de familie.

Begrafenis
De datum van de begrafenis is een van de eerste dingen die ter sprake komt na een overlijden. Er zijn wettelijke termijnen voor het begraven, ook moet er rekening worden gehouden met openingstijden van begraafplaatsen en gebruik van de kerkelijke gebouwen of van een rouwcentrum. Tevens moet er overleg zijn met de voorganger die de dienst voorafgaande aan de begrafenis zal leiden. In overleg met de nabestaanden wordt vervolgens een dag en tijdstip gekozen.

Het afscheid
Na het overlijden komt het afscheid nemen van de overledene. Dit is aangrijpend. Voor een goed afscheidsproces is een opbaring thuis een goed gebruik. Begrafenisonderneming Van Holland biedt hierin goede mogelijkheden. Het is mogelijk om een aparte rouwkamer te maken in het woonhuis en in de kist wordt een koeling geplaatst. Elke dag wordt er een controle uitgevoerd. Ook is het mogelijk om bij Begrafenisonderneming Van Holland in de rouwkamer op te baren. U kunt hier vrijblijvend de gehele dag aankomen om afscheid te nemen met familie of andere belangstellenden.

Aandacht
Welke kist?

Een kist moet passen in de beleving van de nabestaanden en in de stijl van de overledene. Binnen de normen die voor grafkisten gesteld zijn, zoals materiaalkeuze en afmetingen, is veel keuze. Alle kisten zijn er in verschillende houtsoorten. Er is keuze uit eiken-, grenen-, vuren-, kersen-, mahoniehout en spaanplaat kisten met diverse fineersoorten. Ook kan een kist in de gewenste kleur worden gespoten. Verder is nog te kiezen uit verschillende materialen en kleuren handvaten en schroeven.

De rouwbrief
De rouwbrief is de officiële aankondiging van het overlijden en tevens een persoonlijke kennisgeving. Het is belangrijk om met de tekst zorgvuldig om te gaan. De uitvaartleiders van Begrafenisonderneming Van Holland geven hier alle aandacht aan en ook advies. Er zijn verschillende rouwbrieven in diverse kleuren en kwaliteiten. Indien nodig kan er eerst een drukproef gemaakt worden. Naast het versturen van een rouwbrief kan er ook een advertentie geplaatst worden in regionale en landelijke dagbladen. De uitvaartleider weet welke en wanneer de kranten uitgeven worden.

Het vervoer
Veruit de meeste begrafenissen worden uitgevoerd met een rouwauto, maar ook rouwvervoer met paarden komt weer vaker voor. Naast de rouwauto is het ook mogelijk gebruik te maken van volgauto’s en indien de afstand het toelaat kan men ook lopend de rouwauto of rouwkoets volgen.